İmplant Tedavisi
İmplant tedavisi; hastanın çene kemiğinde yerleştirilmiş olan protezlere desteklemek için yapılan diş köklerine verilen isimdir. Çene yapısında bulunan eksik dişlerin yerine uygulanan bu yapay köklerin üzerine yerleştirilen hareketli protezler yardımıyla da kişinin çiğneme işlevini ve estetiğini yerine getirir. Diş Protezi düzenli bakımları yapıldığı taktirde uzun yıllar sağlamlığından ödün vermeden ömür boyu kullanılabilecek bir forma sahiptir.
İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Gerekir?
İmplant tedavisi alt ve üst çenede kemik erimesi olan kişilerde, hiç dişi olmayan ve protezin kullanılmadığı durumlarda implantların uygulandığı protezin üzerine oturtularak tutuş gücünün artması sağlanır. İmplant aynı zamanda büyük azı dişlerin kaybında çenenin arka bölgesinde diş eksikliği varsa takılıp çıkartılabilir portatif protez yerine birkaç implant üzerine sabit bir köprü ile de yapılabilir.
İmplant tedavisi tek bir dişin kaybı durumlarında eksik dişin her iki yanındaki dişleri küçültmeye gerek kalmadan implant üzerine tek bir kaplama da yapılabilir. Büyük ve dişsiz boşluklarda, yapılan köprülerin gövdelerinin de büyük olması sorun meydana getirmektedir. Diş eksikliği olan bölgeye bir ya da birden fazla uygulanacak implant ile uzun köprülerinin dayanıklılığı ve desteği arttırılabilir. İmplant uygulamasında titanyum madde tercih edilmektedir. Bunun sebebi basınç ve kuvvetlere karşı dirençli olması ve vücut dokuları ile etkileşime girmemesidir. İmplant daha önceden kaybedilmiş dişlerin boşluklarına ya da ciddi bir enfeksiyon durumu yoksa çekim sonrasında diş boşluğuna uygulanabilir.
Diş İmplantı Yaptırılmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?
Eksik olan dişlerin işlevini ve görünüm olarak estetik görüntüsünü tekrar kazandırmak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküne İmplant tedavisi denmektedir. Tedavide kullanılan ve yapay diş kökü elde edilmesine yarayan implant vidaları belirli kalınlıkla ve genişlikte olan yapılardır. Bu yüzden de uygulama yapılacak olan bölgenin çene kemiğinin genişlik ve yükseklik olması gerekmektedir. Muayene ile belirlenen bu durumlarda çene yapısının tedaviye uygun olup olmadığı belirlenmektedir. Uygulama yapılacak olan kemiğim dayanıklılığı ve sağlamlığı da implantta başarıyı etkileyen durumlardan bir tanesidir.
Ayrıca implant işleminden önce ve tedaviden sonraki implantın ağızda kaldığı süre boyunca diş etlerinin sağlıklı bir yapıda olması gerekmektedir. İmplant uygulamasında önemli olan ve tedaviden başarılı sonuç alınmasını sağlayan en önemli durumlardan birisi de kemik yapısıdır. Uygulama yapılacak olan hastanın tedavi için uygun bir kemik dokusuna sahip olması gerekmektedir. Kemik dokusunun bu tedaviye uygun olup olmadığının tespiti yapılmalı ve uygun implant tedavisi planlaması yapılmalıdır. İmplant uygulaması yapılmadan önce mutlaka radyolojik ve klinik muayene yapılması önem taşımaktadır. İmplant uygulaması yapılacak kişinin genel sağlık durumu iyiyse ve kemik yapısı uygunsa herhangi bir üst yaş limiti yoktur. Burada asıl aranan durum yaştan ziyade sağlıklı olma durumudur. İmplant tedavisi sadece henüz kemik gelişimini tamamlamış genç hastalarda uygun görülmemektedir.
İmplant uygulama süreci yapılacak diş sayısına göre değişkenlik gösterir. Gelişen teknoloji sayesinde tedavi süreleri de kısa sürede tamamlanmaktadır. Tedavi sonrasında hissedilecek ağrı diş çekiminden sonra hissedilen ağrı ile eşdeğerdir. Uygulama esnasında hastanın tercihine göre genel ya da lokal anestezi kullanılabilmektedir. Sorunsuz şekilde tamamlanan uygulama sonrasında kişiler implantın varlığını hissetmeyerek rahat bir yaşantı sürmektedir. İmplant uygulaması yapılmadan önce ve sonrasında diş etlerinin sağlıklı olması gerekmektedir. İmplant ile kemiğin birleşmesini sağlamak için 3-6 aylık iyileşme sürecinde implant yapılan bölgeye basıncın en aza indirgenmesi sağlanmalıdır. Erken iyileşme döneminde özellikle sigara kullanmak enfeksiyon riskini arttıracağı için sigara içilmesi önerilmemektedir.